New Chinese resort takes inspiration from nature

by | Jul 10, 2018 | Boutique Hotel, Design

A new boutique hotel in the mountains of eastern China takes its cues from the natural landscape surrounding it. Anadu Resort was designed by Shanghai practice Studio8, and we take a look inside this stunning property.

Nature’s gifts in new hotel

Any architect or designer will know to look to the immediate context when designing a building, and nowhere is this more important than in the field of hotel design. With guests looking more and more for local experiences that involve the community and the local area, hoteliers are pressed to find incredible destinations in which to site their properties. So if you come across a site that has a wealth of natural features and an abundance of stunning views, you have hit the jackpot. Such is the case with a new boutique resort located at the foot of Mount Mogan near the city of Huzhou in Moganshan National Park, eastern China. Set on 30,000 acres of forested and mountainous woodland, the hotel derives much of its character from its natural surroundings.

Indoor/outdoor concept

Studio8 took a particular approach to the design of the boutique hotel, one which was directed by the client’s brief. A member of the design team said, “One of the requests from the client was to ‘design a room for the guests to stay for a whole day without stepping out, where there is no TV or iPad. Therefore we came up with the concept of ‘finding yourself in nature’, where guests can stay by themselves, reading or thinking amongst nature.” The hotel’s six rooms all draw nature into the interior spaces by using large swathes of glazing which frame views of the landscape, or focusing in on a particular element in the distance, such as a mountain, forest or tea field. By orienting the rooms towards these defining features, the organisation dictates itself, allowing the building’s layout to respond completely to its environment.

Nature also creeps into the building through the materials used throughout. Strips of bamboo are used as a sunshield on the outside of the building, a rooftop pool reflects the sky and natural soft furnishings in tones of stone, grey and green echo the colours of the mountains and tea leaves. Common areas have polished concrete floors which contrast to the rough surfaces of the exposed brick and hewn timber used in wall coverings and fixed elements. The bedrooms employ a mixture of timber in the bed frame, bookcases and the floor, which are offset by crisp white linens and the expansive views of the landscape through the floor to ceiling windows.

[ssba-buttons]

MORE NEWS

― Best Stories for you ―

[wpspw_post design="design-7" grid="3" show_author="false" show_tags="false" show_comments="false" show_content="false" limit="6" include_cat_child="false" pagination="false"]

Pin It on Pinterest